2012. január 4., szerda

Egyéni produkciók

Alig pár hetesen több egyéni teljesítménye van már csemeténknek. Nem cigánykerekezésre vagy versmondásra gondolok, nyilván, hanem a maga módján és korához illő produkciókra, amelyeket, mi mint szülők időnként megmosolygunk, máskor megdicsérjük érte a kiscsajt vagy drukkolunk neki, hogy sikerüljön.

Csukli-bukli mester
A csuklás végigkísérte Boró és anyukája eddigi életét. Terhesség alatt, főleg az utolsó időszakban gyakran éreztem az alhasamon egy ritmusos, apró lüktetést. Olyan volt, mintha bentről kopogtatna valaki. Eleinte csak sejtettem, aztán utanáolvasva beigazolódott, hogy ha a pici belekortyol a magzatvízbe, megtörténhet, hogy csuklani kezd, amit anyukája is érezhet. A csuklás végigkísért a vajúdás ideje alatt is. Órákon keresztül csuklottam, minden egyes összehúzódást egy-egy csuklás követett. Egy darabig jól szórakoztunk ezen, főleg, ha a nagy csendben, amikor minden kismama koncentrál a maga fájdalmára, az én szobámban 8, 7, majd 5 percenként egy "állati" hang hagyta el a torkom. Boró világra jövetele után napi rendszerességgel, szinte minden evés után jelentkezik a csuklás. Van, amikor egyedül megszabadul tőle, máskor viszont kis segítségre van szükség, hogy megnyugodjon a rekeszizma a Kicsinek.

Jól neveltség: böfi nincs!
Nálunk nem divat a böfizés, legalábbis kislányunk nagyon ritkán böffent, bár kopogtatjuk rendszeresen a hátacskáját papa után. Ehelyette szívesen bedob egy sorozat-csuklást. Hiába na, jól nevelt. :-)

Cumivető bajnok
A cumi mindaddig nagy szám a Boró szájában, amíg az elalvást segíti. Aztán hirtelen eltűnik. Van amikor a térde környékén vagy épp a fejétől három arasznyira találjuk meg. Igazi bűvészmutatványt művel a cumival, vagy az ujjait akasztja be és azzal hadonássza ki a szilikondarabot a szájából vagy kiköpi, jó messzire.



Karmester
Még a kórházban megfigyeltem kislányunk művészi hajlamát. Vezényelni szokott, a drága, méghozzá álmában. Van amikor szopizás közben alszik úgy el, hogy a tenyerei legyezőszerűen kinyílva maradnak, vagy ha csak egyszerűen az oldalán fekszik, akkor is előfordul: álmodik valamit vagy csak hirtelen nagyobb levegőt vesz, aztán összerezzen és karmesteri mozdulatot produkál.



Röf-röf, szöszmösz
A nyöszörgést és kényeskedést nálunk többféle hangeffektus követi. Belefúrja fejecskéjét az ölében tartó személy nyakába, majd fel-fel röffent, hevesen szuszog és szöszmötöl. Ilyenkor általában az éhes vagy nem tud elaludni.

Gézáztató
Az elmúlt időben, napi rendszerességgel, legalább egyszer a peluscserét pisilés követi. Általában a fiuk szokása - azt mondják - de nálunk is nagyon divatos. Az az igazi, ha már bekentem a hajlatokat a krémmel és csak a gézzel érintkezik a bőre, tehát a pelus csak készülőben van, olyankor kezdődik az áztatás. Kétszer az is előfordult, hogy épp a levegőben tartottam, amikor elindult a folyamat. Legutóbb fürdetés előtt történt így, anya nadrágját és zokniját áztatva el, de nem fontos, a lényeg, hogy haladtunk előre a fürdetési rituáléval :-)

Haaj, de jó a hajmosás
A hajápolás külön fejezetet érdemel gyermekünk életében, hiszen kevés baba születik ilyen hosszú hajjal. A nagybetűs locsi előtt, már kétszer is meg kellett mossuk Boró haját, hiába na, az ünnepeket nem várhattuk "zsíros" hajjal. Valahányszor a csap alá duktuk a kis buksiját, megszeppenve pislogott, s figyelmesen nézte a szüleit, vajon, mit művelnek vele. Úgy tűnik, szereti ezt az atrakciót.



Nyaktornász
Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy ha hasra fektetve altatom a Kicsit, ő maga megadja az irányt, vagyis, hogy a bal vagy jobb arca feküdjön a gézlapon. Ezt alvás közben is meg-megváltoztatja, magától. Teniszmeccs nézőjére hasonlítható a mutatvány: jobbra-balra tekeri a nyakát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése