2012. január 20., péntek

Becézgetés

Szerintem nincs olyan gyerek, akinek ne lenne beceneve. Miért? Hiszen, ha meglátunk egy újszülöttet, rögtön mosollyal telik meg az arcunk, a hangunk is megváltozik, és alig álljuk meg, hogy ne érintsük meg bár a lábikáját. Ilyenkor mindig hasonlítgatunk: egyértelmű, hogy ha pici babáról van szó, akkor a -ka, -ke ragok nem hiányozhatnak, de állatkákkal, rajzfilmfigurákkal, fiktív, nemlétező kis lényekkel is szoktuk asszociálni a csecsemőt. Ez a kedveskedés természetes formája, és a legtöbb emberből előjön.

Lássuk, kislányunk esetében ez hogy történt? Kép nélkül, csak ezeket a szólítás-típusokat olvasva, milyen babára gondolhatunk?
  • Boró - különös, hogy nem ez a névgyökér, hanem ez a becézett változata, más esetekben ugyanis a -ka, -ke raggal szoktak becézgetni. Borókánkat Borónak szólítjuk a legtöbb esetben.
  • Căpșunică mică (kicsi eperke) - így kedveskedett neki még a kórházban az egyik asszisztensnő
  • Törpilla - ezt én ragasztottam rá
  • Kukac - ez az apa szavajárása. Annyit mondogatja neki, hogy már szép lassan kezdek én is kukacozni
  • Hód - amikor zsörtölődik a drága és a honaljától tartva magasba emeljük, tokája eltakarja a nyakát és egy mérges hódra hasonlít. Apa szokta mondogatni: "kicsi Hód, hol a deszkád?"
  • Pöndörke - Sanyi tata becézi így az unokáját
E sor valószínűleg folytatódik még, hiszen ez csak egy hónap termése, az újdonságokkal kiegészítjük majd a sort. Reméljük a Boróka nemcsak papíron marad meg. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése