2013. június 29., szombat

Játékok

Nem a végtelenségig, de egy időre leköti már lányunkat a homokozás, legalábbis így vettük észre a tengeren. Ebből kifolyólag elővettük a keresztelőre kapott homokozóját és megvásároltunk két zsák finom homokot. Erre az akcióra már elég régóta készülünk, de szerintem semmiről sem maradtunk még le, mert lányunk igazából csak most kezd belerázódni ebbe a tevékenységbe.


Mostanában úgy vettem észre igényli a társaságot a játék közben, s ezt a vágyat meg is fogalmazza. "gyeje, játszunk vajamit!", "csücsü, ide!" - így hív mostanában. Kreatívnak kell lenni és valami jó kis, egyszerű játszmát kitalálni a kellékeivel, amiket épp eléd pakol. Ha megtetszik neki, akkor ő is utánozza és egy ideig az általad felkínált forgatókönyv szerint tesz-vesz.

A kislányos vonások már egyre többszőr jelentkeznek. Kata-baba sétáltatása, etetése, altatása, fésülése, az evőeszközök, edények és tányérok rendezése. Néha magát, máskor babáit öltözteti, zoknit, papucsot húz a lábukra. Törlőrongyok, szalvéták, nedvestörlők továbbra is főszerepet kapnak, azokat teregeti, törölget velük vagy épp párnának, takarónak használja. De a mindenféle guruló jármű is a nagykedvencek közé tartozik. Igaz, szinte minden ilyen játékát traktornak nevezi és burrogtat miközben tologatja őket.

Kitűnő hangfelismerő lett a lányunkból. A házból hallja, és megjegyzi, épp mi haladt el az úton: egy motorbicikli elburrogott, dudált az autó, dolgozik a szomszéd (vágja a fát vagy kopácsol), különbséget tesz a néni-bácsi hangja között (szomszédok beszélgetnek), megkondul a harang, amire rögtön "bim-bammal" reagál, megszólalt valamelyik háztartási gép (mamáéknálbeindul a kazán vagy centrifugál a mosógép).

Továbbra is élnek a különböző rituálék egyik másik családnál, háznál. Boró már tudja, ha Vera mamáékhoz megy, akkor a Mazsa-kutya idomítása (eldobják a labdát, a kutya meg vissza kell hozza és letegye Boró elé) az egyik főatrakció, aztán a párnák dobálása és a játszóházas sétálások felidézése a párnákon. Emese mamáéknál szigorú napirendi pont a cicák megkukucskálása (a tömbházudvaron ill. az ablakból), előszeretettel rendezi ott Ildi babáját (kocsikáztatja, fésüli, megcumiztatja, sapkát rak a fejére) és persze a kályha sütőjének ablaka előtt kell mindig szerepelni egy sort. Imola dédihez szoktunk péntekente menni, ahol a legnagyobb elfoglaltsága kirámolni, majd visszapakolni a kávéskészletet, a szinte száz éves kiskanalakkal és végigszaglássza az illatos gyertyákat. Ezeknek a játékoknak vége hossza nincs. Imádja őket, hívja a játszópartnerét, hogy legyen nézőközönsége, aztán egyedül is jól lefoglalja magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése